Tel: (021) 410 21 65 Email: office@hollandfarming.ro
Noutăți
Promoții
Evenimente
Recomandări
LEGUME
Recomandări
Echilibrul generativ – vegetativ al plantelor de tomate
  Echilibrul generativ - vegetativ De ce este important? Un echilibru bun este necesar pentru o producție continuă, uniformă și de calitate ridicată. De fapt, de-a lungul întregului proces de cultivare este necesară menținerea unui echilibru. Caracteristica “vegetativ” înseamnă creșteri puternice ale rădăcinilor, tulpinilor și frunzelor. Caracteristica “generativ” înseamnă înflorire și legare a florilor ușoară, iar uneori o vigoare scăzută de creștere și rezistență scăzută. Nu putem spune că o caracteristică sau alta este mai bună, cultivatorul trebuie să mențină plantele în echilibru. Un echilibru între creșterile bune vegetativ și dezvoltarea fructelor generativ.  Cum putem menține plantele de tomate în echilibru?
 • Trebuie să recunoaștem indiciile care ne arată că plantele nu mai sunt în echilibru,
 • Se recomandă alegerea hibridului adecvat condițiilor proprii de cultură (vegetativ sau generativ),
 • Plantarea unui răsad bine dezvoltat (nu prea tânăr sau prea matur),
 • Este importantă alegerea unei perioade optime de semănat. Trebuie să ținem cont de vreme; dacă vremea este nefavorabilă primăvara putem pierde plante dacă plantăm răsaduri prea mature.
 • Utilizarea ghivecelor de producere a răsadurilor de mărime optimă pentru ca răsadurile să aibă suficient spațiu.
 • Menținerea unei temperaturi optime este importantă; plantarea răsadului la temperaturi prea scăzute, determină obținerea unor plante de tip vegetativ.
 • Menținerea unui nivel al apei de irigat optim; irigarea răsadurilor pe parcursul unui sezon înnorat, cu prea multă apă determină obținerea unor plante de tip vegetativ. Se recomandă consultarea prognozei meteo pentru gestionarea optimă a aplicării apei de irigat.
 • Este foarte importantă menținerea unui raport N:K optim, menținând raportul în favoarea potasiului (K). Dacă planta se află în perioada de înflorire și fructificare nu este recomandată utilizarea îngrășămintelelor cu azot (N) predominant. De menținut un raport N:K-1:1. Rețineți că îngrășămintele organice (gunoiul de grajd) conțin foarte mult azot!
 • Este foarte important să avem primul etaj bine legat. Odată legat primul etaj, este mult mai ușor să menținem planta în echilibru. Succesul unei culturi reușite sunt răsadurile de calitate, evitându-se mai târziu pierderea florilor.
 • Se recomandă utilizarea bondarilor pentru polenizare, aceștia ajută foarte mult, în special în primăvară.
 • O umiditate a aerului de 70% și o fertilizare optimă ajută la obținerea unui polen de calitate. În condiții de temperaturi ridicate, factorii menționați anterior sunt cu atât mai importanți. Dacă se folosesc hormoni artificiali pentru stimularea legării, se recomandă utilizarea lor în concentrații scăzute și stropirea florilor frecvent (la fiecare 2-3 zile).
 • Defolierea plantelor în mod necorespunzător duce la pierderea echilibrului, în funcție de sezon se recomandă menținerea unui număr de 15-18 frunze/plantă. Un număr prea mic de frunze duce la pierderea vârfului de creștere sau la arsura fructelor În cazul în care cârniți plantele, întotdeauna mențineți un număr de 2-3 frunze după ultima inflorescență, acest lucru crează umbră și ajută la transportul apei și nutrienților în plantă. Dacă cârnirea s-a făcut după 4-5 inflorescențe, se recomandă defolierea după recoltarea etajului de fructe.


Importanța analizelor agro-chimice de sol
Stiați că:
CROPMAX - aplicare foliară la diferite culturi și în diferite perioade.
Varză extratimpurie
și timpurie
Aspecte generale, recomandări producere a răsadului și de cultivare
Producerea răsadurilor de tomate
Răsadurile bine dezvoltate sunt cheia spre succes!