LEGUME
Recomandări
Producerea răsadurilor de tomate
Răsadurile bine dezvoltate sunt cheia spre succes!
50 % din succes este datorat răsadurilor de înaltă calitate, dacă pe perioada unui ciclu de producție avem numai 4-5 inflorescențe atunci procentul este mult mai mare. Mai jos avem câteva sfaturi pentru asigurarea succesului în activitatea de producere a răsadului.
Cum arată un răsad de înaltă calitate?
-
- 9-11 frunze până la prima inflorescență; mai puține frunze, înseamnă că a fost prea frig, iar mai târziu între inflorescența a 3-a și a 5-a planta va produce 5 frunze în loc de 3 între 2 etaje.
- Răsadul are o inflorescență bine dezvoltată, cu primul boboc floral care începe să se deschidă.
- Răsadul nu este nici prea compact, dar nici prea alungit (are în jur de 25 cm înălțime).
- Frunzele sunt sănătoase și au poziție aproape orizontală.Rădăcinile sunt de culoare albă și bine ramificate în substrat.
- Se știe că de-a lungul producerii răsadului, în plantă se formează primordiile a 3-4 inflorescențe și de aceea putem influența foarte mult producția încă din faza de răsad (acest aspect este important în special pentru cultivatorii care cârnesc cultura după 4-5 inflorescențe).
- Un start bun ne oferă timpurietate, astfel consumăm mai puțin pe energia necesară încălzirii, producție mai bună, profit mai mare.
- Un start bun ne oferă plante mult mai ușor de dirijat.
- Cu cât un răsad este mai sănătos, cu atât mai ușor este de controlat planta în vegetație.
- În final, investind mai mult într-un răsad de calitate vom obține un profit mai mare.
- Întotdeauna folosiți substrat de semănat steril (substrat pe bază de turbă de calitate), semănat în palete alveolare de până la 400 alveole.
- Temperatura optimă pentru germinat este 25˚C, o temperatură prea scăzută duce la o germinare proastă, iar prea ridicată determină obținerea unor plante de tip vegetativ.
- Temperatura optimă de la germinare, în timpul fazei de cotiledon până la apariția primei frunze adevărate, este de 18˚C, atât ziua cât și noaptea.
- După apariția primei frunze adevărate, temperatura optimă în zilele însorite este de 23˚C, pe timp de zi și 17˚C, pe timp de noapte.
- După apariția primei frunze adevărate, pe vreme înnorată temperatura optimă este de 20˚C, pe timp de zi și de 15-16˚C, pe timp de noapte.
- Se recomandă irigarea răsadului cu apă calduță, în cantități moderate aplicate chiar înainte de a se usca substratul.
- Transplantarea în ghivece mari (repicarea) se face până la faza de 2 frunze adevărate.
- Cu cât ghiveciul este mai mare (12-14 cm diametru) cu atât este mai bine pentru răsad, evitându-se astfel efectul de supramaturare în perioada de creștere. Un răsad cultivat într-un ghiveci mare ne ajută să câștigăm în timpurietatea culturii, în special în perioada când vremea este prea rece imediat după plantarea în seră/solar.
- Distanța între plante pe perioada producerii răsadului este importantă, plantele trebuie să aibă suficient spațiu pentru a produce o înflorescență de calitate, dar și pentru a evita alungirea acestora. Este bine ca la finalul fazei de creștere a răsadului să avem o desime de 16 plante/mp.
- Durata pentru obținerea unui răsad de calitate: Noiembrie-Februarie: 8-9 săptămâni, Martie-Aprilie: 6-7 săptămâni, Mai: 5 săptămâni.
- Nu plantați răsadul în condiții de luminozitate slabă sau sol umed – determină obținerea unor plante de tip vegetativ
- Desimea de plantare recomandată este de 2,5-3 plante/mp (110 cm între benzi, 60 cm între rândurile din bandă și 45 cm între plante/rând).
- Desimea de 4-5 plante/mp conduce la o cultură prea densă, cu următoarele neajunsuri:
- Multă umiditate – mai multe boli cauzate de ciuperci
- Dacă cultura este vegetativă, vom avea o legare de rod deficitară
- Fructe de marime mai mică – producție scăzută
- Mai multă muncă de întreținere a culturii